Διαδικτυακή ξενάγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη & Η Ιστορία της Τυπογραφίας

Την Τρίτη 07.02.2023 και 14.02.2023, η Δ΄2 τάξη με τη δασκάλα της Ελίνα Καλέση παρακολούθησε διαδικτυακά δύο εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση: τη Διαδικτυακή ξενάγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και την Ιστορία της Τυπογραφίας.

Στο πρώτο Εργαστήρι, είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούμε από την κυρία Βίκυ Γεροντοπούλου στην ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, να δούμε τα πρώτα βιβλία που ξεκίνησαν να τυπώνονται από τον 15ο αιώνα με την εφεύρεση της Τυπογραφίας από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο, αυτά των Ελλήνων της διασποράς που έφυγαν από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία για την Ιταλία μετά την Άλωση της Πόλης, καθώς και της περιόδου πριν την Ελληνική Επανάσταση. Ακόμη, μάθαμε για τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και για τα κρυμμένα σύμβολά της, όπως και για τη ζωή του σπουδαίου συγγραφέα, πολιτικού και επαναστάτη. Τέλος, είδαμε προσωπικά αντικείμενα του Αριστοτέλη Ωνάση και το πιάνο της Μαρίας Κάλλας που εκτίθενται μέσα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

 

1

 

2

 

Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Ιστορία της Τυπογραφίας έγινε σε ζωντανή ανταπόκριση από το εργαστήρι του κυρίου Νίκου Βοζίκη, του τελευταίο μονοτύπη, στην Αθήνα. Ο κύριος Βοζίκης μας έδειξε πώς στοιχειοθετεί και τυπώνει ψηφίο-ψηφίο με τη βοήθεια μεταλλικών στοιχείων τα βιβλία του, επιμένοντας στην παραδοσιακή τυπογραφία σε πείσμα κάθε ευκολίας και κόστους. Επίσης, μας έδειξε πώς φτιάχνει τα μεταλλικά στοιχεία λιώνοντας μέταλλο μέσα σε ειδικά καλούπια, τις μήτρες, και τις κάσες του με τα περίπου 222 στοιχεία του ελληνικού αλφάβητου. Ο κύριος Βοζίκης και το Ίδρυμα Ωνάση προσέφεραν αποστέλλοντας για τον κάθε μαθητή και μαθήτρια προσωποποιημένη σφραγίδα με μεταλλικά στοιχεία με το όνομά του/της.

3 4

5 6

7

 

Additional information