Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

          stauros 

Τη Θεία Λειτουργία της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ΄και της Στ΄τάξης, στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ο Σταυρός το κατεξοχήν σύμβολο των χριστιανών αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη της αγάπης του Θεού.          

Οι μαθητές μέσα από την παράδοση  και τον πολιτισμό πληροφορήθηκαν για το βασιλικό που είχε φυτρώσει στο σημείο εύρεσης του Τιμίου Σταυρού και τη συνήθεια των νοικοκυριών  να φτιάχνουν το  νέο προζύμι με το βασιλικό και τον αγιασμό της ημέρας.  

 Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους. Θέλησε να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Θείος ζήλος όμως, έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.

Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης στον λόφο του Γολγοθά. Η Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.

Ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε. 

Additional information