Το δέμα των νονών.. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Μια μεγάλη έκπληξη μας περίμενε σήμερα με τη διακοπή των μαθημάτων για την περίοδο του Πάσχα. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, "κάνοντας βήματα στο μέλλον", πρόσφερε στο σχολείο δύο ρομπότ Lego Mindstorms, τελευταίας τεχνολογίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές μας να εκπαιδεύονται πλέον συστηματικά με τη ρομποτική, στο μάθημα της πληροφορικής.  Τους ευχαριστούμε πολύ, γιατί διαρκώς αποδεικνύουν ότι στηρίζουν έμπρακτα κάθε καινοτόμο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο σχολείο μας, με στόχο και αποδέκτες τους μαθητές μας μόνο.

Η εκπαιδευτική ρομποτική, που με δειλά βήματα αρχίζει να εντάσσεται και στο δημόσιο σχολείο, αφενός είναι μία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, που δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να εμπλακεί με τη δράση, αφετέρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία διαφόρων εννοιών, κυρίως από τις Φυσικές Επιστήμες και άλλα γνωστικά αντικείμενα.

  •  Φυσική (μελέτη της κίνησης, μελέτη της επίδρασης της τριβής, μελέτη της σχέσης των δυνάμεων, μεταφορά ενέργειας κ.α)
  • Μαθηματικά και Γεωμετρία (αναλογίες, μέτρηση αποστάσεων, κατανόηση βασικών γεωμετρικών ιδιοτήτων όπως η περίμετρος κ.α)
  • Μηχανική (κατασκευή, έλεγχος και αξιολόγηση μηχανικών λύσεων κ.α)
  • Τεχνολογία (τεχνολογικός αλφαβητισμός κ.α)
  • Ιστορία (πχ. με την κατασκευή ενός ρομπότ καταπέλτη - του Αρχιμήδη - τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας εκείνης της εποχής καθώς και το έργο και την προσωπικότητα του Αρχιμήδη κ.α)
  • Ο συνδυασμός εννοιών από διαφορετικές, γνωστικές περιοχές (τεχνολογία, τέχνη, περιβάλλον, κοινωνία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες) με διαθεματικά project (συνθετικές εργασίες)

Η εκπαιδευτική Ρομποτική έχει θετικές επιπτώσεις, εκτός από το γνωστικό και στο συναισθηματικό (αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση) και στο κοινωνικό τομέα (κοινωνικοποίηση, απομυθοποίηση). 

 

        

Additional information