Η κοπή της βασιλόπιτας

   

Αγωνία και έκπληξη επεφύλασσε η πρώτη μέρα του 2014 στο σχολείο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας φρόντισε το πρωί να μοσχομυρίσουν οι αίθουσες και οι διάδρομοι από τις φρεσκοψημένες βασιλόπιτες που προσέφεραν. Οι βασιλόπιτες έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους μαθητές και οι "προσευχές" τους να τύχουν το φλουρί και το δώρο που το συνόδευε "έδιναν και έπαιρναν". Οι τυχεροί βέβαια ήταν 12 -ένας σε κάθε τμήμα- ενώ στη βασιλόπιτα του συλλόγου διδασκόντων το φλουρί μοιράστηκε ο Χριστός και το Σχολείο...σημάδι καλοτυχίας για όλους.

Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία στα μέλη του και σε όλους τους γονείς. 

Κατά την θρησκευτική παράδοση, κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία, που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ήρθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε, ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν, προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως, είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι, εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα μοίρασε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.  Έτσι καθιερώθηκε στη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και του Μεγάλου Βασιλείου) να κόβεται βασιλόπιτα ...

 

Additional information