Ψηφιδωτά

Οι μαθητές του Ε2 τμήματος, μετά τη γνωριμία τους με τα ψηφιδωτά* της Βυζαντινής εποχής στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς "Πόλεις με ιστορία", αποφάσισαν να κατασκευάσουν και οι ίδιοι τα δικά τους ψηφιδωτά.

Με τη βοήθεια της δασκάλας τους Καρυώτου Μαρίας και την καθοδήγηση της κας Δέσποινας Γανίτη, αγιογράφου, έφτιαξαν τη δική τους φορητή ψηφιδωτή εικόνα. Οι γνώσεις και οι τεχνικές οδηγίες που δόθηκαν ήταν αρκετές και παρά τη δύσκολη τεχνική οι μαθητές εξελίχθηκαν σε ικανότατους ψηφοθέτες, ενώ κάποιοι απ' αυτούς αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ταλέντα.

Ευχαριστούμε τη Δέσποινα Γανίτη για το μεράκι, τη διάθεσή της, την αποτελεσματική διδασκαλία, την υπομονή και την επιμονή που επέδειξε τις δύο ημέρες που συνεργάστηκε με τους μαθητές μας.

*Ψηφιδωτό καλείται η τεχνική επένδυσης επιφανειών με μικρές, συνήθως τετράγωνες ψηφίδες από φυσικά πετρώματα ή υαλόμαζα, οι οποίες προσκολλώνται σε κατάλληλα διαορφωμένο υπόστρωμα. Το ψηφιδωτό προήλθε από την ανάγκη αντικατάστασης του δαπανηρού μαρμάρινου δαπέδου με άλλο ανθεκτικό, αλλά πολυτελές υλικό. Επινοήθηκε από τους λαούς της Μεσογείου και είναι γνωστό στην Αρχαία Ελλάδα ήδη από τον 5ο π.Χ. αιώνα, ενώ τη μεγαλύτερη ακμή γνώρισαν οι επιδαπέδιες, αλλά και επιτοίχιες διακοσμήσεις κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Additional information