Ζυμώνουν παραδοσιακά...

[sigplus] Κρίσιμο σφάλμα: Ο φάκελος εικόνων PSOMI υποτίθεται πως είναι μια σχετική διαδρομή προς τον βασικό φάκελο εικόνων όπως έχει οριστεί στον πίνακα διαχείρισης.

{gallery slider=boxplus.carousel}PSOMI{/gallery}

Η  κοπάνα στήθηκε, το μισάλι στρώθηκε στην πινακωτή και  οι κυρίες Λούλα Κεχαγιά και Μαρία Αικατερινάρη με τη παραδοσιακή στολή του Πολυγύρου αναβίωσαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παιδιών της Γ΄ τάξης όλη τη διαδικασία παραγωγής ψωμιού.

Αλεύρι, νερό, αλάτι, προζύμι  και τραγούδι- τα μυστικά της παραδοσιακής συνταγής- ανακατεύονται και ζυμώνονται  με  κόπο και μεράκι. Μια ανάσα για τις  κυρίες-νοικοκυρές, αλλά και για τη ζύμη του ψωμιού που πρέπει να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, όχι όμως σιωπηλά…  τραγουδιστά. Το σύνθημα δίνουν οι εκπαιδευτικοί Κόλια Πέρυ και Κοσμά Κατερίνα και τα παιδιά αναλαμβάνουν το ρόλο τους. Τραγουδούν και ο χρόνος περνά δίχως κανείς να καταλάβει.

 Ήρθε η ώρα να πλάσουν το ζυμάρι…  Ψωμιά, φαρφούνες  και γκαργκούνες πλάθονται απ’ όλους και οι «άντρες της παρέας» σε ρόλο μεταφορέα για το ψήσιμο του ψωμιού. Ο παραδοσιακός φούρνος με ξύλα του κ. Θάνου θα ψήσει το πιο νόστιμο ψωμί, ολοκληρώνοντας έτσι το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από τους μαθητές της Γ΄τάξης -κατά τη διάρκεια της χρονιάς- «Φτιάχνω νόστιμο ψωμί».

Η κυρία Μαρία όμως δεν αρκείται σ’ αυτό. Φέρνει την πινακωτή με τα «αρτοσκευάσματα» στο σχολείο, συνοδεία τυριού και το πανηγύρι που στήνεται μεγάλο για μικρούς και μεγάλους… Και του χρόνου να είστε πάντα καλά!!!

Φαρφούνα: ψωμί τύπου λαγάνας                 

Καργκούνα:κομμάτι ζυμαριού που το έψηναν πολύ και το έδιναν στα μωρά για να τρίβουν τα ούλα κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας

Additional information