ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Πολύγυρος 5 Ιουνίου 2012

 ΨΗΦΙΣΜΑ 

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου, συνεχίζοντας τις δράσεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος και με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και τη ματαίωση του Ποδηλατικού γύρου που είχε προγραμματιστεί – λόγω σοβαρών επιφυλάξεων της Τροχαίας Πολυγύρου- αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη δρομολόγηση διαδικασιών που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών για τη βιώσιμη κινητικότητα και το ποδήλατο.

Τα προβλήματα της πόλης είναι σοβαρά και οξύνονται όλο και περισσότερο με τη συνεχή πολεοδομική επέκταση και την εκρηκτική αύξηση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

  • Η ρύπανση, ο θόρυβος και οι κυκλοφοριακές δυσλειτουργίες περιορίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές.

  • Οι συνθήκες στην πόλη είναι ιδιαίτερα επιβαρημένες για τον πεζό και η άναρχη στάθμευση έχει καταργήσει πολλά πεζοδρόμια.

  • Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι υφίστανται, ως οι πιο αδύναμοι, σοβαρές απειλές και περιορισμούς στην προσπέλαση του δημόσιου χώρου.

    Μέχρι σήμερα δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα στο αυτοκίνητο. Η πόλη μας, παρόλο που δεν φτιάχτηκε γι’ αυτό, υφίσταται συνεχείς επεμβάσεις για την εξυπηρέτησή του με αποτέλεσμα να παραμορφώνεται και να χάνει την ταυτότητά της.

Το ποδήλατο, ως μέσο μετακίνησης, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για την απεξάρτηση και τη μείωση χρήσης του αυτοκινήτου, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, δε δημιουργεί προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, δε μολύνει το περιβάλλον και αποτελεί μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής.

Η εξοικείωση μικρών και μεγάλων μ’ αυτό και η χρήση του, ιδιαίτερα από τους μαθητές, θα λύσει ένα σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται στους περιμετρικούς του σχολείου δρόμους, κατά την άφιξη και αποχώρηση.

Διεκδικούμε η πόλη μας ν’ αποκτήσει τον τίτλο της ποδηλατούπολης της Χαλκιδικής, παρά τις γεωγραφικές της δυσκολίες, με την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων. Τα έργα ανάπλασης που εκτελούνται στην περιοχή του σχολείου είναι η μοναδική ίσως ευκαιρία για την κατασκευή ποδηλατόδρομου επί της οδού Ασκληπιού και χώρου στάθμευσης ποδηλάτων.

Αποφασίζουμε την επίδοση του παρόντος στο Δήμαρχο Πολυγύρου κ.Αστέριο Ζωγράφο και την κοινοποίησή του στα Μ.Μ.Ε..

Για τους Μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς

Η Διευθύντρια του σχολείου

 

Ιφιγένεια Παρούση


Additional information