Επίσκεψη συγγραφέα

 

Το σχολείο μας επισκέφτηκε ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας, στα πλαίσια του προγράμματος της φιλαναγνωσίας που υλοποιήθηκε φέτος στο σχολείο μας σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ. Συνομίλησε με τους μαθητές μας για τα βιβλία που διάβασαν, αλλά και για την έμπνευση και τη συγγραφή αυτών. Συγκεκριμένα οι μαθητές διάβασαν:

Α΄, Β΄ και Γ΄: Πωλούνται σκιές

Στέκομαι όταν στέκεσαι,

κινούμαι όταν κινείσαι,

αδύνατον να είμαι

όπου εσύ δεν είσαι!

Τι είμαι;

Στα παλιά χρόνια, οι σκιές δεν ήταν μαύρες, αλλά πολύχρωμες! Και μιλούσαν!
Όμως οι άνθρωποι δεν τους φέρονταν καλά: άρχισαν να τις κυνηγούν, να τις πατούν, να τους ρίχνουν νερό, να τους κάνουν φάρσες, ακόμη και να τις πουλάνε!
Οι σκιές πείσμωσαν κι έγιναν μαύρες και αμίλητες. Κι από τότε μονάχα μέσα στη μεγάλη φαντασία κάποιων, όπως τα παιδιά, οι συγγραφείς ή οι ζωγράφοι, οι σκιές αποκτούν ξανά χρώματα και μιλιά και γίνονται πάλι η καλή παρέα των ανθρώπων. 

Δ΄, Ε΄ και Στ΄: Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου

Κάποιο πρωί, στο μπαλκόνι του σπιτιού του μικρού Γιάννη, εμφανίζεται το κεφάλι ενός δεινόσαυρου. Ο Γιάννης δε χάνει την ευκαιρία και σκαρφαλώνει πάνω στην πλάτη του δεινόσαυρου. Και τότε, αρχίζει μια περιήγηση μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης στέκει πάνω στη στέγη από παλιά και νεότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης κι από εκεί ψηλά παρατηρεί τη ζωή της σημερινής πόλης. Κι αυτό το βρίσκει πολύ συναρπαστικό. Γιατί οι ζωές των ανθρώπων, άμα τις δεις από ψηλά, μοιάζουν με ταινία του σινεμά. Μια ταινία μέσα στην οποία οι οδηγοί των αυτοκινήτων βαριούνται και χαζεύουν τις μύγες στο παρμπρίζ, οι περιπτεράδες ονειρεύονται ακρογιαλιές, κάποιοι στην ταβέρνα κλέβουν τηγανητές πατάτες από το διπλανό τραπέζι, τα πιτσιρίκια παίζουν μπάλα έχοντας σαν εστία τους κάτι αρχαία μάρμαρα, ενώ κάτι παππούδες τριγυρνούν στην αγορά για να ψωνίζουν κρεμμυδοκόφτες και κλαρινέτα. 

Μια τρύπα στο νερό

Ο τρύπιος κόσμος του Γιάννη δεν του είναι αρκετός. Θέλει να κατορθώσει το ανέφικτο. Να ανοίξει μια... τρύπα στο νερό! Θα τα καταφέρει;

Μισό κιλό πλανήτης

Επτά ιστορίες για τις αλλόκοτες ζωές των ανθρώπων, μέσα από το βλέμμα ενός εξωγήινου. Επτά ιστορίες που ζυγίζουν, όλες μαζί, μισό κιλό. Μισό κιλό πλανήτη.

Βιογραφικό
Ο Σάκης Σερέφας έχει εκδώσει 47 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες, βιβλία για παιδιά. Θεατρικά έργα του έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο TristanBatesTheatre (Λονδίνο, σε αγγλική μετάφραση) κ.α.
Το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο νεοελληνικού έργου «Κάρολος Κουν» της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών για το θεατρικό έργο του «Μαμ», ενώ την ίδια χρονιά τιμήθηκε και το θεατρικό έργο του «Αποστολή στον πλανήτη Γη» με το βραβείο του υπουργείου Πολιτισμού. Επιπλέον το βιβλίο του «Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου»
τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά το 2008. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί και το νέο μυθιστόρημά του «Ο Θεός αυτοπροσώπως».

Additional information